Opičák

19.05.2008 01:08

 

Tento lesík leží v těsné blízkosti libereckého letiště u silnice z Růžodolu do Ostašova . Kousek odsud je městský útulek pro psy . Na pozemku se nacházela cihelna , a to jěště za první republiky , zhruba do počátku 30. let . Probíhala zde těžba cihlářské hlíny , plánovalo se i otevření hnědouhelného dolu . Kvůli nízké vydatnosti uhelné sloje však bylo od záměru upuštěno . Při těžebních pracích byly objeveny 2 mamutí zuby a snad i jiné části těchto mohutných živočichů .

Pozemek byl ohrožen výstavbou a tak ho odkoupila místní organizace Českého svazu ochránců přírody Armillaria. Její členové v letech 2006 - 2007 odstranili černé skládky , postavili vstupní bránu a uvnitř lesíku věž k pozorování ptactva .

Autor článku toto místo navštěvoval již od počátku 80. let minulého století , je to pseudolužní les s bohatým podrostem a několika rybníčky s kolísavou výškou hladiny . Jsou napájeny pouze srážkovou vodou a hojně se v nich vyskytují obojživelníci . A také slouží jako vynikající líhně komárů , doporučuji proto těsně před návštěvou lokality použít repelent . Uvnitř lokality lze narazit i na pozůstatky , nebo spíše ruiny cihelny .

Místo je snadno dostupné z Růžodolu , nebo od nákupního centra Globus , kam jezdí zdarma autobus č. 600 . Pokud pojedete na kole , za vstupní bránou sesedněte , jízda v bahnitém terénu poškozuje porost .

Fotky jsou v galerii .

 

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Opičák

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.