Vojenský hřbitov zajateckého tábora 1914 - 1918, Liberec - Ostašov .

26.04.2008 01:54

Toto poměrně málo známé místo leží blízko libereckého letiště , je vidět z dálky jako osamocený háj uprostřed polí . Poblíž se za 1. světové války nacházel zajatecký tábor . V něm byli internováni zajatí vojáci z Ruska a Itálie . V táboře propukaly občasné epidemie , nejčastěji se jednalo o tyfus a právě oběti nemocí jsou pohřbeni na tomto hřbitově . Pod smrky jsou pochováni Italové , pod břízami Rusové .

Jedná se o klidné a málo navštěvované místo vhodné ke krátkým výletům , lze tam zajít pěšky , na kole , nebo dokonce autem . Až k hřbitovu vede starší , ne příliš udržovaná , ale přesto sjízdná asfaltová cesta . Ta je vidět i na přiložené letecké mapě .

Fotografie z mých návštěv tohoto místa jsou v galerii .

Vojenský hřbitov - fotky

 

 

 

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Vojenský hřbitov zajateckého tábora 1914 - 1918, Liberec - Ostašov .

Datum: 09.11.2011

Vložil: Lída

Titulek: zajatecký lágr a vojenský hřbitov "Rusák".

V malé brožované knížce od Ivana Tallera - čtení kratochvilné o starém Liberci ve stati Zapomenuté hroby se o zajateckém táboře píše podrobněji. Lágr se rozkládal v místech kde píše Honza.

—————

Datum: 29.03.2010

Vložil: Čmuchý

Titulek: lágr

Tady to teda žije..!Po roce bez odpovědi,mažu z oblíbených!

—————

Datum: 14.02.2009

Vložil: Čmuchý

Titulek: lágr

Kde tedy byl poblíž ten lágr?

—————

Datum: 09.11.2011

Vložil: Honza

Titulek: Re: lágr

Zdravím, lágr prý byl po ploše dnešního letiště a také na parcelách, kde dnes stojí Globus a ostatní obchody. Měl kapacitu 40-55 tisíc, tím pádem se počet obyvatel Liberce zdvojnásobil (Liberec v té době měl okolo 54 tisíc obyvatel).

—————