Ropný zlom a horší zítřky .

22.05.2008 10:22

Radiožurnál – Nad věcí – Václav Cílek .

Radiožurnál uvedl v pořadu Nad věcí dne 19.5.2008 hosta Václava Cílka . Tento geolog , klimatolog , filosof , a popularizátor vědy prezentoval řadu zajímavých názorů , týkajících se pohledu na současnou lidskou civilizaci . Končící období hojnosti levné energie přinutí lidi k jinému způsobu života , některé chudé státy i k drastickým změnám . Přiblížila se doba , kdy nastane tzv. ropný zlom a těžba černého zlata už bude jenom klesat . To je dáno geologicky a ani nové technologie s tím zatím nic neudělají . Ropná pole v Saudské Arábii tímto zlomem procházejí a u ostatních se již přiblížil . Přitom 66 % ropy zůstává po ukončení těžby nadále v ložisku . Rusko má zásoby ropy na 20 let , svět 40 – 60 let . Rusko už dnes deklarovalo , že ropovod Družba nebude obnoven a nechají ho pouze dožít . Ropný zlom se očekává v letech 2008 – 2015 , při teoretickém zdvojnásobení světových zásob to bude nejpozději v roce 2025 . Energie bude , ale bude výrazně dražší . Očekávají se krachy firem , produkujících luxusní zboží . Celý rozhovor si můžete poslechnout v archivu Radiožurnálu .

Dle mého názoru je naší velkou chybou , že jsme tuto jednostrannou orientaci na ropu připustili . Výroba umělých hnojiv , pesticidů , doprava – tam všude ropa dominuje , lidstvu hrozí nedostatek základních potravin . My relativně bohatí máme velkou šanci na přežití , kam se však obrátí vyhladovělé masy z celého světa ? Asi na bohatý sever a potom tady nezůstane kámen na kameni . Přitom stále přibývá bohatých lidí , kteří chtějí více a více spotřebovávat , roztáčejí tak nebezpečné kolo konzumu a nadspotřeby , což i pro samu existenci našeho druhu může být nebezpečné , ekosystém planety takovou zátěž nemusí vydržet . Jak říká jeden vtip : Potkají se dvě planety , jedna druhé povídá – poslyš , ty ale vypadáš nějak špatně . No a divíš se ? Chytla jsem lidi .
Hlavně aby se nás příroda nezačala zbavovat , tak jako se třeba pes zbavuje blech :-) . Lidstvo směřuje do neklidné a rozkolísané doby , situace může být podobná té za světových válek – bude nedostatek všeho , je dobré mít pozemek a něco na něm pěstovat , zavést třeba jednoduchý , doplňkový chov zvířat a pořídit si kotel na dřevo . A připravit se také psychicky – být chudej , ale veselej :-) .

Křesťané slibovali nebe po smrti , komunisté dokonce už na zemi v podobě lepších zítřků a my máme velkou šanci připravit naším potomků peklo na zemi .

Optimističtější názor si můžete přečíst zde .

—————

Zpět


Diskusní téma: Ropný zlom a horší zítřky .

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.