Přesazený strom v centru Liberce .

15.05.2008 01:50

V březnu loňského roku proběhla v centru Liberce monstrózní akce za několik miliónů Kč , přesazování mnohaletého vzrostlého stromu , plodícího známé kaštany , odborně nazývaného jílovec maďal - Aesculus hippocastanum . Stál v dolním centru blízko bývalého OD Ještěd , nyní Tesco a překážel v rozšiřování obchodního areálu . Za nasazení jeřábů se posunul asi o 180 m dál , na okraj přilehlého parku . Odborníci mu dávali šanci na přežití 50 % , což není mnoho , vzhledem k nákladům na přepravu .

Uplynul více něž rok a přesazenému stromu nejen že vyrostly listy , ale v současnosti již i naplno kvete . Vypadá to , že se chytil , budu situaci nadále sledovat a na podzim snad budou i kaštany :-) . Avšak začínají se ozývat kritické hlasy , že celá akce stejně neměla smysl , protože strom měl hodnotu jako solitér a nyní je jenom součástí „křoví“ na okraji parku .

Můj názor je ten , že hodnota vzrostlého stromu je veliká v každém případě a je jenom dobře , že lidé jsou schopni utrácet velké peníze za záchranu přírodního bohatství . Možná je to předzvěst budoucnosti , protože nás čekají velké investice do zdecimovaného životního prostředí , už jenom proto , aby se celosvětový ekosystém nezhroutil a lidstvo mohlo přežít .

A jsou to také lépe utracené peníze , než hromady veřejných finančních prostředků nalité do nenasytných vyděračských hrdel sociálně nepřizpůsobivých spoluobčanů .

Fotky jsou v galerii .

 

Vzrostlý strom ještě na původním stanovišti , je to ten vzadu , vedle topolů :

 

 

—————

Zpět


Video TV Nova , Televizní noviny březen 2007 :


Diskusní téma: Přesazený strom v centru Liberce .

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.