Kvete česnek medvědí . AKTUALIZOVÁNO .

14.05.2008 02:26

 

Procházel jsem se včera v podvečer po lese a zdálky vidím zelenobílé rozkvetlé plochy v podrostu listnatých stromů , poblíž bublal potůček a vše bylo osvětleno zapadajícím sluncem . Romanticky kýčovitá scenérie , jako stvořená k fotografování stejně kýčovitých obrázků na plochu monitoru . Moje fotografická výbava však spočívala pouze v jednoduchém kompaktním fotoaparátu a k dokonalému zvládnutí scény by byl zapotřebí delší čas a možná i větší clona . Mě však chyběl stativ a hodila by se i zrcadlovka s lepším objektivem a podstatně větším snímačem . Možná bych se i bez toho stativu obešel , obvykle používám fotoaparát se stabilizátorem , který zvládá při širokoúhlém nastavení objektivu i časy kolem 0,5 s „z ruky“ .

Tolik tedy technické podrobnosti a nyní se podíváme , co že nám to v tom lese vykvetlo ? Nebudu vás déle napínat , rostlinu velmi dobře znám , je to skvělá léčivka a nádherná ozdoba lužních lesů , česnek medvědí . Jméno si opravdu zaslouží , medvědi si jím totiž zpestřují jídelníček a předcházejí tak žaludečním a střevním potížím . Léčivé jsou jeho listy i lodyhy , nejlépe však před kvetením , při květu již česnek ztrácí na síle . Na podzim se dají sbírat jeho cibulky , jejichž léčivost je také prokázána . Pokud je ovšem najdete , po odkvětu rostlina velmi rychle „zatahuje“ a nezůstanou po ní ani stopy . Listy jsou velmi vhodné jako jarní omlazovací kůra , z těla odstraní nahromaděné škodlivé látky . Avšak pozor , usušením ztrácejí léčivé schopnosti . V literatuře se dočteme o možnosti nebezpečné záměny s konvalinkou , má podobné listy jako tento druh česneku , je třeba řídit se charakteristickou česnekovou vůní . U vůně dnešní povídání ukončím , neb dobrého pomálu a proto moudré přísloví praví – kdo jí cibuli , k tomu nechodí lékař , kdo jí česnek , k tomu nechodí nikdo . Přeji hodně zdraví .

Fotky jsou v galerii .

 

Je konec června a místo bíle rozkvetlých podrostů lužních lesů zbyla jen vadnoucí ulehlá vegetace . Česnek medvědí ukončil své vegetační období a chystá se k zimnímu spánku . To zní poněkud smutně , ale má zkrátka jiné životní cykly a asi není čeho litovat . Nám lidem naopak začíná období plné všemožných letních aktivit a tak vzhůru na dovolenou a na prázdniny !

 

Fotky

—————

Zpět


Diskusní téma: Kvete česnek medvědí .

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.