Automatická zálivka

24.07.2008 17:01

Tak už tady máme zase prázdninové období a s ním také dobu dovolených a cestování . Je pěkné vyrazit na čtrnáctidenní dovolenou k moři , ale je otázkou , jak zabezpečit chod domácnosti v době naší nepřítomnosti . Většina lidí si v květináči pěstuje pro potěšení nějakou tu rostlinu a právě její zálivku jsem měl na mysli oním chodem domácnosti . Jistě , lze přenechat klíče příbuzným , známým , nebo sousedům , ne každý však tuto možnost může , nebo chce použít . Konec konců , kdo by byl rád , kdyby mu někdo cizí šmejdil po bytě , že ?

Možných řešení je více , já jsem na jedno narazil při návštěvě počítačového experta  známého pod přezdívkou Humpen . Zaujal mě jeho oleandr , umístěný na chodbě . Byl vybaven důmyslným automatickým zálivkovým systémem , založeným na jediné PET lahvi . Nejdříve jsem celý předmět zájmu nafotil , samozřejmě bez souhlasu majitele :-) . Láhev je naplněná vodou a otočená dnem vzhůru ponořená do květináčové misky . Jak je možné , že to nevyteče , ptáte se ? Odpověď je jednoduchá , za vše může atmosferický tlak , který po naplnění misky drží vodu v lahvi . Když rostlina odebere trochu vody , hladina klesne , z lahve se ozve „glo“ a hladina vody v misce opět uzavře přívod vzduchu do lahve . Tento proces se cyklicky opakuje tak dlouho , dokud se láhev nevyprázdní .

Tolik stručný popis , vše je dostatečně zřetelné z přiložených fotografií . Jenom ještě dodávám , že je důležité láhev s vodou dobře upevnit , aby vlivem možných okolností nemohlo dojít k jejímu převrácení . Nejen že by hrozilo nebezpečí uschnutí pro zalévanou rostlinu , ale mohlo by dojít k nepříjemnému vyplavení části bytu , případně i narušení vztahů se sousedy v nižším patře pod vámi .

Fotky jsou v galerii .

—————

Zpět


Diskusní téma: Automatická zálivka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.